Always-on
Aanbod

Fijn dat je hier terechtkomt.
Dat betekent vast dat ook jij belang hecht aan een betrouwbare IT-omgeving.
En in dat verhaal nemen we je graag even verder mee.

Altijd beschikbaar = always-on
IT is niet langer weg te denken uit onze samenleving en ook de bedrijfswereld valt of staat met een betrouwbare, performante infrastructuur op maat. Het is als het ware de ruggengraat van je onderneming. Denk daarbij aan dagelijkse operationele taken, het productieproces van A tot Z, maar ook andere fundamentele aspecten van je dienstverlening zoals klanttevredenheid en korte levertermijnen zijn compleet afhankelijk van je interne IT.
Een falend systeem betekent downtime voor je bedrijf en dat kan je al snel handenvol geld kosten. Om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen en downtime zoveel mogelijk te minimaliseren, hou je best aan een aantal vuistregels, ongeacht de grootte en branche van je bedrijf. Het handhaven van een solide back-upstrategie en aandacht voor redundantie zijn er daar twee van.
Back-ups in 3-2-1
De 3-2-1 regel voor back-ups is een eenvoudige en effectieve strategie om je gegevens veilig op te slaan. Het werkt als volgt:
- Maak steeds 3 kopieën van je data: het origineel en minstens twee extra kopieën.
- Gebruik 2 verschillende soorten media. Door verschillende opslagtypes te gebruiken, vergroot je de redundantie (zie lager).
- Bewaar minstens 1 kopie op een externe locatie, weg van je primaire gegevens en on-site back-ups.
Met deze aanpak voorkom je dataverlies door menselijke fouten, hardware-storingen, diefstal, natuurrampen of ransomware-aanvallen.
Redundantie voor performantie
Een tweede vuistregel is die van redundantie. Elektronische apparaten ondervinden slijtage en kunnen het op een dag dus laten afweten. Daarom is het dus belangrijk dat je elk cruciaal systeem ontdubbelt. Zo kan een ander toestel overnemen, waardoor onderbrekingen en je downtime beperkt blijven.
Opstellen van een back-up & restore strategie
Met een back-up & restore strategie, afgestemd op de werking en noden van jouw bedrijf, anticipeer je op mogelijke storingen, cyberaanvallen of fouten. Om die correct te kunnen opstellen, moet je eerst je RPO en RTO kennen. De wát?
- RPO (Recovery Point Objective): De maximale hoeveelheid data die je kunt veroorloven te verliezen, gemeten in tijd. Het bepaalt hoe vaak je je gegevens moet back-uppen. Bijvoorbeeld, een RPO van 4 uur betekent dat je elke 4 uur een back-up moet maken.
- RTO (Recovery Time Objective): De maximale acceptabele uitvaltijd na een storing. Het bepaalt hoe snel je je systemen moet herstellen. Bijvoorbeeld, een RTO van 8 uur betekent dat je systemen binnen 8 uur operationeel moeten zijn na een storing
