Budgetoefening 2023, IT-managers wacht stevige uitdaging.

De uitdaging van 2023

Ben jij verantwoordelijk voor het IT-budget binnen je onderneming? Lees dan zeker verder. Want dit jaar is, zoals we allen wel konden verwachten, niet zoals anders. De gevolgen van de Covid-pandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zijn (helaas nog steeds) duidelijk voelbaar, ook in de IT-sector.

Wie in de huidige conjunctuur de budgetoefening maakt voor 2023, staat dan ook voor een stevige uitdaging. Als jouw IT-sparringpartner denken we graag met je mee. Daarom geven we je in wat volgt alvast enkele tips om je aankoopplan alsnog haalbaar en accuraat op te stellen.

“Haalbaar en accuraat?”, hoor ik je denken. Jazeker, want dit jaar moet je rekening houden met de onvoorspelbaarheid van drie belangrijke factoren:

1) Levertermijn:

Voor de eerste factor, een langere levertermijn, hadden we een half jaar terug al gewaarschuwd en dat blijft ook zeker de komende maanden nog aan de orde. Door chiptekorten en leveringsproblemen op bepaalde productlijnen kan de levertermijn van een paar weken opschuiven tot enkele maanden.  

2) Prijs:

Aangezien dit jaar zowat álles duurder werd, komt deze factor vast niet als een verrassing. De meeste prijzen zijn dollargerelateerd en dus onderhevig aan een schommelende wisselkoers. Daarnaast zijn ook containerkosten fors toegenomen waardoor je voor opslag en/of transport vaak meer betaalt. Verder zorgen de hierboven genoemde chiptekorten voor een discrepantie tussen vraag en aanbod, wat resulteert in hogere aankoopprijzen.

3) Geldigheidsduur:

Waar een budgetofferte vroeger gemakkelijk enkele maanden geldig bleef, kunnen leveranciers (en dus ook wij)  door de onvoorspelbare marktfactoren, de meegedeelde prijzen niet lang vasthouden. Hou er dus rekening mee dat de geldigheidsduur van je offerte korter zal zijn dan je gewoon bent.

Tips voor een haalbare budgetoefening

Gezien de onvoorspelbaarheid van de markt op vandaag, raden we aan om niet af te wachten. Werk tijdig je budget uit en ga ook direct na de goedkeuring over tot effectieve bestelling. Zo ben je zeker dat je budgetprijs nog geldig is en anticipeer je op lange levertermijnen. Als je nog in 2022 bestelt, met levering in 2023, verschuif je de bestelling naar het nieuwe boekjaar én kan je project normaal tijdig opgeleverd worden.

Op sommige productlijnen, zoals PoE switches, is er momenteel een extra lange levertermijn. De verwachting is dat tegen Q2 2023 de back-order achterstand zal ingehaald zijn en er terug zoals gewoonlijk kan aangeleverd worden.

 

Blijf niet met vragen zitten

Bekijk je graag je planning met ons zodat je volgend jaar niet voor verrassingen komt te staan? Heb je vragen rond projecten, levertermijnen,… ? 

CONTACTEER ONS

Quite possibly you’ll like us

Ons kantoor

Incrius N.V.
Dorpsstraat 19
BE-9270 Laarne
België

E-mail: hello@incrius.be
Tel: +32 9 231 26 88

Ondernemingsnummer: BE0418477301
Openingsuren
maandag - vrijdag:
08:30 - 12:30 / 13:00 - 17:00
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.