Modern werken, dat doen wij toch al?

Modern werken, een term waar we niet meer omheen kunnen. Voor ons meer dan reden genoeg om er een webinar aan te wijden. De opname van het webinar: “Modern werken, The good and the bad” kan je gratis opvragen: 

Wie liever leest dan luistert, komt hieronder alvast heel wat over modern werken te weten.

Modern werken, wat is dat nu juist?

Er is niet echt een vaste definitie voor, maar algemeen wordt aangenomen dat een moderne werkplek zich kenmerkt door volgende 4 facetten:

1) Meer mobiliteit en flexibiliteit:

Medewerkers kunnen mobiel aan de slag, zowel op vlak van hardware als software. Ze kunnen met andere woorden flexibel werken, onafhankelijk van tijd, plaats of toestel. Bovendien hebben medewerkers niet langer voor alles de ICT-dienst nodig.   

2) Optimale communicatie en samenwerken:

Aangepaste infrastructuur en moderne software zorgen ervoor dat medewerkers optimaal kunnen communiceren en samenwerken. Zo kan je naast het klassieke bellen en mailen, via MS Teams informeel chatten op een beheerde en veilige werkomgeving, ook met externen. Allen samen vergaderen in één ruimte maakt plaats voor hybride vergaderen dus vanop verschillende locaties, individueel of in groep, met video en/of audio op je laptop, smartphone of in een teamsroom. Alles is mogelijk.

Maar naast de vernieuwde hard- en software, is het ook een kwestie van goede afspraken en een open mentaliteit. Wat wordt wanneer en op welke manier gecommuniceerd? Die laatste verandering is vaak de lastigste.

3) Slimmer beheer van data:

Elke dag wordt nieuwe data gegenereerd: contracten, klanteninfo, productiefiches enz. Alles overzichtelijk beheren doe je onder meer met MS Teams; dé overzichshub tussen systemen en tools. Orde is één zaak, maar kan het ook niet eenvoudiger? Dankzij modern werken worden repetitieve taken opgespoord en omgezet in automatische processen, wat weer een berg werk spaart. 

4) Security:

Moderne tools ondersteunen bovenstaande facetten waardoor jij antwoord krijgt op al je vragen betreffende veiligheid. Waar zijn je toestellen? In welke staat bevinden ze zich (updates, garantietermijnen…)? Hoe zijn ze beveiligd? Wie exact logt er in vanuit externe plekken? Wie heeft welke rechten?

Waarom wordt modern werken steeds belangrijker?

Anno 2022 is het niet evident om de juiste man/vrouw op de juiste plaats te vinden. Personeelsdiensten hebben moeite om de juiste kandidaten voor hun vacature aan te trekken maar ook nadien tevreden te houden. Want een goede woon-werkbalans is stillaan een must geworden. Is het mogelijk om zelf de kids af te zetten aan de schoolpoort en dat uurtje later op de avond in te halen als ze liggen te slapen of kan je tijdens twee afspraken door even je offerte bijwerken terwijl je geparkeerd staat? De mate waarin een bedrijf flexibiliteit en modern werken aanbiedt, blijkt voor sollicitanten vaak een doorslaggevend criterium.

 

Veel meer dan enkel thuiswerk

Bij modern werken denken we veelal aan thuiswerkers, maar het kan ook voor andere vestigingen of afdelingen, mergers & acquisitions, (onder-)aannemers, partners, externe consultants, supplier chain… van toepassing zijn. Zo kunnen handmatige checklists op een productieafdeling geautomatiseerd worden en kan je de communicatie tussen verschillende diensten optimaliseren met moderne tools. Bij externe consultants loert het gevaar dat zij ook na hun diensten nog onbedoeld toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Ook dat kan je met een moderne werkplek beter ondervangen.

 

Meer dan een digitale kopie van de analoge werkomgeving

Met Outlook denken we al modern bezig te zijn, maar vaak is dit niet meer dan de digitalisatie van de vroegere dossierkasten en postvakjes op bureau. Bestanden worden via mail doorgestuurd, maar waar belandt het dan, wie heeft uiteindelijk de “juiste” versie en raakt er soms eens een deel verloren?

Door outlook te gaan combineren met bijvoorbeeld Sharepoint, heb je steeds de laatste versie van je bestand (met alle tussenliggende revisies die je kan terughalen), weet je exact wie welk bestand heeft geopend en werk je vanop afstand synchroon samen aan een dossier. Kortom… meer productiviteit, betere communicatie en minder frustraties.

Maar dat is slechts één voorbeeld dat aantoont dat we er nog niet helemaal zijn (al denken we vaak van wel). MS365 bestaat uit een hele suite tools die samen een sterke basis vormen voor het creëren van een moderne werkplek. In het webinar gaat Michael hier dieper op in.

 

The good and the bad

Modern werken heeft talloze voordelen maar gaat uiteraard ook gepaard met enkele uitdagingen. We zetten ze even tegenover elkaar:

Is modern werken wel voor iedereen the way to go en hoe weet je of je er als onderneming klaar voor bent? Dat en vele andere vragen komen in het webinar aan bod.

 

Incrius als partner in je weg naar een moderne werkplek?

Cirkel aanbod

Goeie keuze, want het zit in ons DNA. Als je ons aanbod bekijkt, dan zie je dat wij vertrekken vanuit “digitale werkplekken en samenwerken” om daarrond onze andere diensten uit te werken. Eerst willen we weten wie jullie zijn, hoe jullie werken en waar jullie naartoe willen. Zo kunnen we samen op zoek gaan naar wat voor jullie de beste werkplek is en welke infrastructuur, software, beveiliging en begeleiding jullie daarvoor nodig hebben.

Benieuwd naar wat we je kunnen bieden of kom je graag gewoon eens luisteren? Neem contact op en we staan je graag te woord.