De langverwachte feature binnen de Teams user community!
Wat zijn Private Channels ?
Met Private Channels kan je bepalen welke teamleden het gesprek en inhoud binnen een bepaald channel kunnen zien. Bovendien kan je de deelname en zichtbaarheid heel gericht instellen zonder dat er nieuwe en aparte “discrete” teams gecreëerd moeten worden.
De feiten!
Private Channels is de meest gevraagde functie op Microsoft User Voice. De functie is al meer dan twee jaar in ontwikkeling. Op 19 maart 2019 werd aangekondigd dat later dit jaar de functionaliteit zal doorgevoerd worden op alle Office365 Tenants.
Volgens User Voice willen gebruikers meer opties als het gaat om het creëren van Channels in Microsoft Teams. Ze willen Channels die onderstaande privacy instellingen hebben:
Public-Open: Overal zichtbaar – zowel intern als extern – iedereen kan deelnemen
Public-Invitation: Overal zichtbaar – zowel intern als extern – op uitnodiging
Company-Open: Alleen zichtbaar intern – iedereen intern kan deelnemen – extern op uitnodiging
Company-Invitation: Alleen zichtbaar intern – enkel op uitnodiging
Secret: Onzichtbaar voor iedereen – Enkel op uitnodiging
Waarom willen organisaties dit ?
Private Channels stellen beheerders in staat om meer controle te hebben over wie wel en wie niet toegang heeft tot bepaalde content. Gevoelig materiaal kan gemakkelijker worden afgesloten. Het hebben van Private Channels zou ook een manager/executive-only chat binnen een team mogelijk maken.
Waarom willen organisaties dit niet ?
Microsoft Teams draait om open collaboration. Het is ontworpen om het werken met anderen zo naadloos mogelijk te laten verlopen. Als je eenmaal in een team zit, heb je toegang tot alles wat er in zit.
Door meer controles te implementeren en van de team-eigenaar te eisen dat hij de rechten voor elk privé-team dat wordt aangemaakt instelt, kan het al snel tegen het open doel van het platform ingaan.
Private Channels kan als overbodig beschouwd worden. Je kan een nieuw team aanmaken als je privacy wilt. En als u een privéchat wilt tussen twee of meer managers/executives, waarom dan niet een gewone groepschat maken? Dit zijn allemaal werkbare (maar niet noodzakelijkerwijs even handige) opties.
Mogelijke problemen ?
Of je nu voor of tegen Private Channels in Microsoft Teams bent, ze zijn en blijven een populair verzoek. Waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat ze werden geïmplementeerd?
Zoals eerder vermeld, zijn Channels in Teams au fond niet gemaakt om geblokkeerd te worden. Hierdoor leent de architectuur van Channels zich niet voor een privé-architectuur.
Elk team dat gecreëerd wordt, wordt mogelijk gemaakt door andere componenten van Office 365. Teams hebben bijvoorbeeld Planner nodig voor taakbeheer en SharePoint voor bestandsopslag.
Als een bepaald Channel in een team Private wordt dan worden:
Planner permissies verbroken.
SharePoint machtigingen gebroken.
Streams verbroken.
Tabs en machtigingen van Tabs verbroken.
Onnodig te zeggen dat het Microsoft Teams team een hoop obstakels moest overwinnen om een deel van hun open samenwerkingsplatform te sluiten.
Waren alle vertragingen de moeite waard? We zullen tot het einde van het jaar moeten wachten om dat te weten te komen.
Wat kan Microsoft Teams voor jouw organisatie betekenen ?
Er zijn veel communicatiefuncties die Microsoft Teams tot een krachtige oplossing maken. Van bellen vanaf mobiele apparaten, een mail naar een chatkanaal sturen, bijlagen plaatsen, tot het ontvangen van activiteit meldingen over verschillende groepen.
De diepe integratie met Office 365 betekent dat het verbonden is met de Office-suite en dat het ook opslag en krachtige mogelijkheden voor het delen van data biedt, dankzij SharePoint en OneDrive For Business. Power BI en Delve zijn ook geïntegreerd in de oplossing. In de praktijk betekent dit dat alle documenten, spreadsheets, presentaties of andere gegevens die in teams worden gedeeld, worden gesynchroniseerd, zodat elk lid van een groep altijd toegang heeft tot de nieuwste inhoud en analyses.Benieuwd welke toegevoegde waarde Microsoft Teams kan leveren aan jouw organisatie? Neem dan contact met ons op!