5 redenen waarom een upgrade vaak beter is dan een update

Wanneer je een server, firewall, computerprogramma of softwarepakket zoals een virusscanner aankoopt, is het aanbevolen om regelmatig updates te doen zodat je toestel of software goed en veilig blijft werken.

Maar is het wel de slimste keuze om je bestaande software of hardware altijd opnieuw te updaten en te verlengen? Of kies je soms beter voor een upgrade naar een volledig nieuwe versie van je product?

Hier zijn 5 redenen waarom een upgrade vaak de meest logische keuze is.

1. Upgrades zijn beter bestand tegen digitale dreigingen

Cybercriminaliteit is aan een enorme opmars bezig. Hackers gebruiken vaak bestaande bugs en beveiligingsproblemen om binnen te dringen in je systemen. Hoe langer bepaalde software of hardware op de markt is, hoe meer tijd cybercriminelen hebben om bugs en issues in het programma uit te buiten.

Bovendien zijn bekende bugs in soft- en hardware vaak openbaar beschikbaar op het internet. Zo zijn gebruikers en programmeurs op de hoogte van de zwakke punten van het product. Jammer genoeg hebben hackers op die manier ook meteen alle info die ze nodig hebben om een aanval uit te voeren.

Het duurt dan meestal ook niet lang voor de fabrikant van het product een nieuwe versie of upgrade lanceert. Via een upgrade kunnen ontwikkelaars namelijk veel meer drastische wijzigingen doorvoeren dan via een update van een bestaande versie. Een upgrade is daarom vaak veel effectiever in het blokkeren van cyberaanvallen.

 

2. Je mist vaker updates dan je zou denken

Als je een software-upgrade doet, krijg je de nieuwste versie van de software. Een upgrade gaat vaak gepaard met grote verbeteringen, nieuwe besturingssystemen en drastische veranderingen.

Natuurlijk kan je ook updates van je bestaande versie doen om bugs en problemen in de software op te lossen. Doe je regelmatig zo’n update, dan is er dus geen probleem… Maar is dat wel zo?

Cybercriminelen hebben meer macht dan je denkt. Hackers die je computer binnendringen kunnen zo rechtstreeks updates uitschakelen (van bijvoorbeeld je antivirussoftware) zodat je nog kwetsbaarder bent voor toekomstige cyberaanvallen. Zorg er dus altijd voor dat je over de nieuwste versie van software beschikt en voorkom misbruik van bugs en fouten.

Windows updates

3. Je profiteert van nieuwe features en verhoogde performantie

Beveiliging is een enorm belangrijke reden om je software of hardware te upgraden, maar ook nieuwe features horen bij de voordelen van een upgrade. Gebruiksgemak en verbeterde functionaliteit staan centraal bij het ontwikkelen van eender welk IT-product. Een nieuwe versie van een programma of toestel biedt dan ook meestal een verbeterde gebruikerservaring: sneller en eenvoudiger om te gebruiken, extra features als rapportage, analyse en logging,…

Developers streven natuurlijk ook naar een zo goed mogelijke performantie van hun product. Nieuwe versies en modellen zijn vaak krachtiger dan hun voorgangers en voldoen daarnaast beter aan de veranderende behoeften van de markt.

 

4. Upgrades kunnen op termijn kosten besparen

Updates verlopen via onderhoudscontracten, maar die contracten verlengen is niet altijd de beste keuze op vlak van ROI. In sommige gevallen hangt er een hoog prijskaartje aan vast en dat is op zich soms al een reden om eerder voor een upgrade te kiezen.

Stel dat je bijna 1500 euro moet betalen voor een verlenging van 2 jaar voor het onderhoudscontract van je bestaande firewall (die snelheden tot 235 Mbps biedt). Het alternatief is een upgrade naar een nieuwe versie van je firewall (die veel sneller is, met snelheden tot 750 Mbps). Daarvoor betaal je 1700 euro. Voor een beperkte meerkost heb je dus een volledig nieuw model van de firewall, eentje dat veel efficiënter, krachtiger en veiliger is.

Bovendien lopen de kosten van onderhoudscontracten vaak op, vooral na 5 jaar en langer. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat je de eerste 3 of 4 jaar een contract kan afsluiten voor 100 euro voor de volledige periode, terwijl je na die periode telkens opnieuw 100 euro per jaar moet betalen.

Het loont dus zeker de moeite om je opties goed te overwegen en niet automatisch uit te gaan van een verlenging van je huidige software.

 

5. Je bent op elk moment verzekerd van actieve ondersteuning

Heb je ooit gebeld naar een technische klantendienst die je meteen vroeg naar de versie van je software of het model van je toestel? Je antwoord bepaalt soms of je überhaupt nog verder geholpen kan worden.

Fabrikanten ondersteunen niet eeuwig hun hardware en software. Ze hanteren net als Microsoft een lifecycle policy. Dat wil niet zeggen dat je software of hardware niet meer zal werken, maar wél dat de bedrijfszekerheid in het gedrang zal komen. Je software krijgt geen security updates meer en bij een defect aan je hardware zal je bepaalde onderdelen niet meer kunnen krijgen.

Je kan zelfs op compatibiliteitsproblemen botsen waardoor je applicatie niet meer bruikbaar is. Microsoft, bijvoorbeeld, sluit vanaf 1 november 2021 de toegang af tot zijn 365-diensten voor gebruikers van verouderde versies van Outlook.

Upgrade je jouw soft- en hardware naar de meest recente versie, dan ben je niet alleen optimaal beveiligd maar ben je op elk moment verzekerd van ondersteuning wanneer je die nodig hebt.

 

Een upgrade biedt vaak grotere voordelen dan een update

Zoals je ziet, heb je er vaak baat bij om je software en hardware te upgraden. Niet alleen ben je dan beter beveiligd tegen mogelijke cyberaanvallen en datalekken, je krijgt er ook performantere systemen, nieuwe features en meer gebruiksgemak voor in de plaats.

Ben jij niet zeker of al je systemen, software en toestellen up to date zijn? Wil je graag weten welke nieuwe versies er ondertussen op de markt zijn en wat er gewijzigd is? Vertrouw dan op Incrius voor het lifecycle management van je volledige IT-infrastructuur.