Eenvoudig op weg naar Microsoft Azure cloudservices
Microsoft Azure cloud services

Hoe ga je succesvol met Azure aan de slag?

Microsoft Azure is een uitgebreid platform dat een breed scala aan cloudservices biedt; van webhosting en databases tot kunstmatige intelligentie en machine learning. Dankzij de uitgebreide functionaliteiten en sterke beheermogelijkheden kan je Azure als de ideale cloudoplossing voor jouw onderneming samenstellen.

Hoe begin je daar nu aan? De complexiteit kan bij de opstart wel voor wat onzekerheid zorgen, maar met volgende handvaten wordt je Azure-ervaring zeker een succes.

Stap 1: Begin met een plan

Om te starten met Azure is het essentieel om eerst een duidelijk plan te hebben. Begin met het definiëren van je zakelijke behoeften en doelstellingen vooraleer je de slag gaat. Weet je exact waar je nood aan hebt? Top, dan is het tijd om je licentiemodel te kiezen.

Stap 2: Kies je licentiemodel

Azure biedt flexibele licentieopties, zoals pay-as-you-go of gereserveerde instanties, die kunnen helpen bij het optimaliseren van kosten. Maar het is ook mogelijk om je bestaande licenties te gebruiken met Azure Hybrid Benefit om extra te besparen.

Een veelvoorkomende valkuil bij het gebruik van Azure is het niet volledig begrijpen van de kostenstructuur, wat kan leiden tot onverwachte uitgaven. Het is belangrijk om de juiste servicemodellen en licentiekeuzes te maken naar de behoeften van jouw onderneming.

Licentiemodel Microsoft Azure

Stap 3: Stel je meldingen correct in

Zodra de omgeving actief staat, is opvolging key. Azure voorziet drie types meldingen om het systeem beheersbaar te houden. Zorg ervoor dat je deze beveiligingsinstellingen goed ingestelt staan voor een optimale bescherming van je data.

luidspreker melding Microsoft Azure

– Meldingen voor Budgetten:
Bepaal zelf waar je hoeveel wil aan uitgeven en ontvang een melding wanneer je een bepaald percentage van het budget opgebruikt hebt. Zo voorkom je dat je vooropgestelde budgetten overschreden worden.

– Prijs- en quotawaarschuwingen:
Stel waarschuwingen in voor prijswijzigingen of wanneer je een quota nadert of overschrijdt.

– Automatische verlenging van reserveringen:
Door reserveringen automatisch te verlengen, blijf je profiteren van reserveringskortingen zonder dat je de vervaldatum nauwlettend in de gaten hoeft te houden.

Stap 4: Bewaar het overzicht

Lifecycle management van Azure services is essentieel om de kosten onder controle te houden. Het stelt organisaties in staat om hun Cloud resources efficiënt te beheren door het hele levenstraject, van inzet tot deprovisioning. De voordelen op een rijtje:

– Optimalisatie van resources:
Door de levenscyclus van je services te beheren, zorg je ervoor dat resources geoptimaliseerd worden voor je huidige behoeften, zonder overprovisioning of onderbenutting.

– Kostenbesparing:
Het helpt bij het identificeren van ongebruikte of zelden gebruikte resources die kunnen uitgeschakeld of geschaald worden om kosten te besparen.

 – Compliance en governance:
Lifecycle management ondersteunt compliance met bedrijfsbeleid en governance door het afdwingen van consistentie in het gebruik en beheer van resources.

Lifecycle management

– Automatisering:
Het stelt organisaties in staat om processen te automatiseren, zoals het updaten of verwijderen van resources, wat tijd bespaart en menselijke fouten vermindert.

– Risicobeheer:
Het draagt bij aan het verminderen van risico’s door het bieden van een gestructureerde aanpak voor het beheer van Cloud Services, wat leidt tot betere controle over je IT-uitgaven.

Kortom, het is sterk aan te raden om een gedegen lifecycle management strategie te implementeren als onderdeel van je Azure kostenbeheer discipline.

Stap 5: Laat je begeleiden

De laatste stap is misschien wel de belangrijkste als het op Microsoft Azure aankomt. De vele opties en de cruciale keuze qua licentiemodel zijn heel wat om te behappen en je kan als IT-er, zaakvoerder of manager nu eenmaal niet in alles specialiseren.

Laat je voor een succesvolle implementatie van Azure dan ook bijstaan door een betrouwbare kennispartner zoals Incrius. Wij kunnen helpen bij het navigeren door de complexiteit, het kiezen van de juiste services en licenties die passen bij jouw bedrijf. We zorgen voor het opzetten van een veilige en schaalbare architectuur. Bovendien kan een partner ondersteuning bieden bij het beheer en de optimalisatie van je Azure-omgeving want IT evolueert razendsnel.

Succesvol op weg

Azure biedt krachtige mogelijkheden voor bedrijven van elke omvang. Door de juiste voorbereidingen te treffen, valkuilen te vermijden en samen te werken met een ervaren IT-partner, leg je een solide basis voor je Cloud infrastructuur en pluk je de vruchten van digitale transformatie.

Nieuwsgierig naar wat je juist allemaal met Azure cloud kan realiseren? Vraag je je af welke zaken je best lokaal houdt en wat je gerust naar de cloud kan overzetten? Op deze vragen gaan we in een volgend artikel dieper in. Hou onze blog, nieuwsbrief en social media in de gaten.

Incrius divider

Benieuwd wat Microsoft Azure jou te bieden heeft? 

Wil je je cloudservices centraliseren in Azure en profiteren van wat het platform te bieden heeft?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

We zitten graag samen rond te tafel en zorgen dat je opstart met Azure succesvol wordt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van

nieuwe artikels, producten, diensten en events.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam